Nyheter

Björn Söderberg vinnare av Giraffpriset 2017

Juryn utser Björn Söderberg och hans Fair Enterprise Network till årets Giraffprisvinnare "för sin oföränderligt starka glöd kanaliserad till att bidra till hållbara lösningar, i en evig föränderlig värld".

- Jag gillar att sticka ut hakan och går ofta mot strömmen i jakten på lösningar som kan hjälpa, förändra och

förbättra, därför känner jag mig mycket bekväm med att ta emot Giraffpriset. Jag är jätteglad! sa Björn Söderberg under prisutdelningen den 8 maj, som fick ske över Skype, då han inte hade möjlighet att lämna Nepal. På plats i hans ställe var pappa Dan Söderberg som tog emot prispengarna på 15 000 kronor, ett diplom och den fina vandringspokalen.

Björn är vd och grundare av Fair Enterprise Network som omfattar en rad olika verksamheter inom återvinning, biobränsle, webbutveckling och lokalvård. Han har det senast året arbetat intensivt med att bygga upp områden i Nepal som förstördes i jordbävningen. Björn Söderberg vinner årets Giraffpris för sin outtröttliga energi och vilja att bidra till en bättre värld.

Han var även finalist förra året, och de som nominerat Björn beskriver en entreprenör som jobbat länge och med outtröttlig energi och vilja att bidra till en bättre värld: "Hans förmåga består inte bara i att hitta och utveckla affärsmodeller och verksamheter som bidrar till försörjning på ett socialt och ekologiskt medvetet sätt, utan att han också förändrar sin verksamhet med vad som sker i omvärlden".

Söderbergs första företag – Watabaran – producerade pappersprodukter för export till framför allt Sverige med skräp som råvara. Efterfrågan sjönk och verksamheten omvandlades till att producera briketter för lokal konsumtion, vilket minskade behovet av ved som bränsle.

En mer dramatisk förändring var ursprunget till Build-up Nepal som han startade efter jordbävningen som 2015 drabbade landet. Inom Build-up Nepal byggs både kunskap och hus - tegelstenar tillverkas lokalt i varje by av lokala råvaror för att bygga jordbävningssäkra hus och samtidigt bygga den lokala kunskapen som förs vidare i uppbyggnaden av landet.

- Ett av de starkaste argumenten till att juryns val föll på Björn Söderberg är hans visionära inställning till sina verksamheter och allt han tar sig för, säger Mats Lindqvist, juryns ordförande . Björn är en entreprenör som förverkligar CSR-tänk och hållbarhetsarbete, främst i Nepal, men inspirerar även näringslivet i Sverige. Han visar med sina företag att hållbarhet och socialt ansvar är lönsamt och hur framtidens företag måste agera.

Prisutdelningen blev en festlig tillställning i United Spaces fina lokaler, genom Göran Garbergs, försorg. Tack till alla som kom och bidrog till en fin kväll med oss på SVN Sweden. Ett särskilt tack till våra sponsorer: Ekobanken, U&We och Dipart Entreprenad AB. Vi ses igen nästa år - börja fundera på vem du vill nominera redan nu.

Läs mer om vinnare och finalister Giraffpriset 2017:

http://www.fairenterprise.net/

http://www.refo.nu

http://www.gronabilister.se/

Mingel med publik, finalister med flera.
Vi ser redan fram emot nästa års Giraff-fest!
Liselotte Norén, Refos grundare, en av tre finalister.