Fler exempel från medlemmar genom åren…

SVNs julkalender 24 Röda korset

Begagnade kläder gör skillnad

SVN-medlemmen Röda Korset säljer kläder i närmare 300 second hand-butiker runtom i landet men verksamhetens positiva effekter sträcker sig mycket längre än till att bara att erbjuda prisvärda kläder.

Gåvorna till Röda Korsets second hand-butiker är en möjliggörare, framförallt omvandlas intäkterna till effektivt hjälparbete lokalt, nationellt och internationellt.

Något som speciellt utmärker denna verksamhet är att den nästan uteslutande bygger på frivilliga krafter. Dessutom har de möjlighet att erbjuda praktikplatser och att erbjuda sysselsättning till personer som är i fas 3. -”Att skapa sammanhang och meningsfullt arbete till dessa grupper känns extra viktigt. På sikt och med rätt handledning kan många tillslut också ta sig ut på den öppna arbetsmarknaden.”

Att en så stor del av verksamheten bygger på ideellt arbete påverkar även organisationen internt: -”Det är väldigt inspirerande, vet man hur mycket tid som läggs ner av ideella krafter så vill man själv bidra med extra engagemang och göra jobbet ännu bättre.”

De kläder som inte säljs görs om så att textilerna får en andra chans, denna produktion är i sig också en verksamhet som ger mervärde. Bara några exempel är de grupper som kombinerar sömnad och undervisning i svenska, interner på anstalt som finner meningsfullt arbete i att göra saker som kunder efterfrågar m.fl.

Det som inte görs om blir återvinning. Röda korsets nollvision om att inget ska hamna på tippen minskar sopberget hos kommunerna och sparar på avfallsavgifter.

Den största utmaningen för 2015 blir att få fler att skänka kläder när konkurrensen på second hand-marknaden hårdnar. Det är ju så enkelt att de som har bäst prylar i butiken kan sälja mest. Vi måste fortsätta vara en attraktiv mottagare av gåvor och vara tydliga med nyttan.

Dessutom hoppas man att konsumenternas medvetenhet ökar gällande textilindustrin, som idag är ett av de största miljöhoten i världen.

Såhär på självaste julafton kommer en extra uppmaning, -” Istället för att slänga i soporna, tänk en gång till, dina gamla kläder blir till livsviktigt hjälp i Sverige och globalt!

Magnus Lundén, Manager Second Hand på svenska Röda Korset

Vill du också skänka och göra skillnad? Hitta närmsta second hand här:

http://www.redcross.se/kontakt/roda-korset-lokalt/

OBS! Imorgon kommer en bonus lucka: Missa inte den!

 

TÄVLING! SVN välkomnar nya medlemmar som har ett intresse av att utveckla och dela med sig av sitt CSR-arbete: Den organisation som värvat flest nya medlemmar till SVN t.om. den 31 januari 2015, får en monterplats på Responsability day 2015! Kontakta Pia Jertfelt för detaljer.