Kalender

Kl 11.00: Långtidsarbetslöshetens utmaningar och lösningarnas fallgropar

Almedalen lokal D24 på universitetet, Kaserngatan 1. Även digital livestreaming., 5 July, 2022 11:00 - 11:45

Värdar: Skoopi och Social Venture Network

Varför fortsätter långtidsarbetslösheten att öka samtidigt som arbetsgivare skriker efter arbetskraft även till enklare jobb? Tillsammans utforskar vi skillnaderna mellan förutsättningar hos gruppen och kraven på dagens arbetsmarknad för att se om vi kan ringa in verkningsfulla åtgärder.

Skoopi och de arbetsintegrerande sociala företagen, ASF, har en unik roll genom att vara både arbetsgivare för gruppen långtidsarbetslösa samtidigt som man också är själva målgruppen. Detta då våra ASF oftast drivs och ägs av personer som själva av olika skäl har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Det gör också att vi har en unik erfarenhet av skillnaderna mellan gruppens förutsättningar och kraven på dagens arbetsmarknad. Långtidsarbetslösheten steg kraftigt efter finanskrisen 2008 och har sedan 2011 legat på runt 140 000 personer. Vad är det vi har gjort i vårt arbetsliv som ställer så många människor utanför samtidigt som vi står inför en gigantisk demokratisk utmaning? I ett samtal lett av Skoopis ordförande Ulrica Persson resonerar Sven-Olov Daunfeldt, Laura Hartman och Ursula Berge kring frågan; vad kan vara verkningsfulla åtgärder utan att snedvrida konkurrens eller begränsa individers valfrihet?

Medverkande:

Ulrica Persson, Ordförande, Skoopi. de arbetsintegrerade social företagens intresseorganisation
Sven-Olof Daunfeldt, Chefsekonom, Svenskt Näringsliv
Laura Hartman, Chefsekonom, LO
Ursula Berge, Samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR


 

Se seminariet på youtube här!

 


 

Mer info på Almedalens webb

Skoopi logo

 

Välkommen till Social Venture Networks hybrida Almedalsvecka 2022!

Våra seminarier genomförs i lokal "D24" i D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, intill Almedalsparken. De livestreamas för dig som vill hänga med på distans, och spelas in så att du kan ta del av dem senare. 

Varje dag den 4-7 juli har vi uppstart kl 08.30 inför dagen. Och varje eftermiddag kl 17.00 serveras årets alkoholfria Almedalsdrink utanför vår lokal D24!

Läs mer här på Almedalsveckans officiella webb om alla SVN:s Almedalsevents.