Kalender

Kl 9.00: Kan solparker bli en del av Sveriges elproduktion?

Almedalen lokal D24 på universitetet, Kaserngatan 1. Även digital livestreaming., 5 July, 2022 09:00 - 09:45

Värdar: Ekobanken, Solelkommissionen & Social Venture Network

Solelkommissionens bedömning är att det kommer byggas solelparker för minst 50 miljarder fram till 2030 i Sverige. Vilka aktörer står för investeringarna och vilka är drivkrafterna? Hur ser politiken på att solelparker blir en ny del av den svenska elproduktionen?

Solelparker står för två promille av den svenska elproduktionen 2022. Det senaste årets elpriser har med stor tydlighet visat att Sverige snabbt behöver öka sin elproduktion i mellersta och södra Sverige. Samtidigt kräver utfasningen av fossil energi inom industri och transportsektorn att vi behöver fördubbla elproduktion de kommande decennierna. Och säkerhetsläget i Europa har under våren medfört att EU vill öka takten i utbyggnaden av förnybar energi ännu snabbare! Intresset för att bygga och äga solelparker är stort både från elkunder och investerare, vilket skapar unika förutsättningar för en snabb utbyggnad. Samtidigt är solelparker nytt i Sverige och vi behöver skapa acceptans att använda en del av den öppna marken till elproduktion. Nätverket Solelkommissionen - som består av IKEA, Vasakronan, HSB, Telge Energi och Solkompaniet, bjuder in till ett frukostsamtal där vi berättar om varför och hur vi satsar på solelparker och vilken roll elkunderna har i att driva på utvecklingen.

 

Medverkande:

Jonas Carlehed, Hållbarhetschef, IKEA
Anna Denell, Hållbarhetschef, Vasakronan
Johannes Boson, vd, Telge Energi
Jon Leo Rikhardsson, vd, HSB Södermanland
Axel Alm, vd, Solkompaniet
Johan Öhnell, Ansvarig, Solelkommissionen
Rickard Nordin, Energipolitisk talesperson, Centerpartiet
Lorentz Tovatt, Energipolitisk talesperson, Miljöpartiet
Monica Haider, Energipolitisk talesperson, Socialdemokraterna
Carl-Erik Oskar, Miljö- och klinatpolitisk talesperson, Moderaterna
Svante Axelsson, Nationell samordnare, Fossilfritt Sverige


 

Se seminariet på youtube här!

 


Mer om seminariet här

Ekobanken logotyp               Solelkommissionen logo

Välkommen till Social Venture Networks hybrida Almedalsvecka 2022!

Våra seminarier genomförs i lokal "D24" i D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, intill Almedalsparken. De livestreamas för dig som vill hänga med på distans, och spelas in så att du kan ta del av dem senare. 

Varje dag den 4-7 juli har vi uppstart kl 08.30 inför dagen. Och varje eftermiddag kl 17.00 serveras årets alkoholfria Almedalsdrink utanför vår lokal D24!

Läs mer här på Almedalsveckans officiella webb om alla SVN:s Almedalsevents.