Finalister Giraffpriset 2020

Alla tre är värda en hyllning men bara en kan vinna

 

 

Houdini Sportswear AB

Vinnare av Giraffpriset 2020 är det svenska outdoormärket Houdini Sportswear och Eva Karlsson. De har som mål att bli bäst – inte störst. Med innovativa lösningar och ambitionen att designa om outdoorbranschen har bolaget tagit en ledande position med hjälp av utvecklandet och etablerandet av en helt ny hållbar affärsstrategi. Den tar hänsyn till och inkluderar de planetära gränserna (som utvecklats av Johan Rockström och Stockholm Resilience Centre) för att utvärdera, förstå och prioritera.

 


Stine Christophersen

Stine Christophersen har utifrån känsla och lojalitet med de boende på vårdhemmet, och med stort mod, påtalat brister och till slut öppet ifrågasatt sin arbetsgivare. Med risk för sin egen anställning och framtid. Stine Christophersen beskriver sig själv som ett halvbra vårdbiträde som gör sitt jobb. I det ingick att jaga Attendos ansvariga inklusive VD för att påtala att verkligheten på äldreboendet inte stämde med vad som kommunicerades till omvärlden.

 


Markus Wahlgren och Stora Coop i Visby

Markus Wahlgren och hans medarbetare på Stora Coop i Visby gör allt och lite till för att vara Sveriges och kanske världens mest hållbara butik. Med ett engagerat, långsiktigt och ihärdigt arbete, delvis i motstånd, har butiken framgångsrikt utvecklats inom samtliga dimensioner av hållbarhet. En nollvision för svinn genom att bland annat bränna sprit av överblivet bröd och spannmål, plastbantning samt att tillgängliggöra närodlat och ekologiskt är några av de innovativa satsningar man har lyckats med genom att tänka utanför boxen och att etablera och utveckla samarbeten i leverantörskedjorna. Deras insatser har inte gått obemärkt förbi och de har bland annat fått Världsnaturfondens WWF:s pris som Sveriges mest hållbara butik 2019, blivit Sveriges bästa veganbutik och Markus Wahlgren själv är årets hållbara butiksledare 2020. Juryn för Giraffpriset instämmer i hyllningarna.