Finalister 2019

Alla tre är värda en hyllning men bara en kan vinna

Det var tänkt att 2019 år Giraffpristagare skulle koras på vårt årsmöte den 26 mars. Nu blev det tyvärr inte så, men här presenterar vi de tre finalisterna. Vem som vunnit och när prisutdelning blir av återkommer vi med så snart det finns möjlighet att träffas IRL igen. Men grattis så länge till de tre finalisterna:

 

Parul Sharma, människorättsjurist

 

Parul har under årens lopp visat på enorm integritet, kraft och pondus i sitt värv genom att tydligt ta ställning och, både i media, på olika scener samt i ­andra sammanhang, kommunicera sin syn på problem och möjliga lösningar kring hållbarhetsutmaningar. Hon har under många år varit och är ­fortfarande djupt ­engagerad i hållbarhetsfrågor, inte minst inom mänskliga rättigheter. Hon har varit eller är engagerad i organisationer som BRIS, Real stars, Trygga ­Barnen och Water Aid. Parul har även spelat en viktig roll i Sveriges 2030-arbete samt med att utbilda näringslivet i MR. Efter att ha varit chef för Greenpeace i ­Sverige har hon nyligen axlat en roll på People’s Vigilance Committee on Human Rights, en organisation som arbetar med barnrätt, kvinnorätt och miljöfrågor, med ­fokus på klimaträttvisa.

 


Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset

 

Världen behöver fler företagare som vågar sticka ut hakan och aktivt medverka till en bättre värld. Johannes gör det blandat med ett stort engagemanget för giftfri ekologisk mat, det ekonomiska modet att utmana de stora livsmedelskedjorna; en oligopolmarknad tuff att ta sig in på och för integriteten att bojkotta Brasilianska matvaror och kampanjen “Boycott Brazilian Food” när landet plötsligt beslöt tillåta mängder av nya bekämpningsmedel i livsmedel – trots stormvindar på högsta politiska nivå. Johannes har tidigare vunnit ett flertal priser så som Årets Hållbara Föregångare 2018, The Natural Outstanding Achievement Award 2017 och Stockholms Mest Företagsamma Person 2016.

 


Jenny Stiernstedt, journalist

 

Hon är journalisten som är grundad i en insikt om människans förhållande till sin omgivning. “Det handlar först och främst om oss och om alla generationer som kommer efter oss. Det handlar om livsbetingelserna på den här jorden.” Hon visar att bra journalistik kan utgå från vetenskapligt baserad fakta och kunskap och spegla affärsverksamheter i relation till det. Hennes artiklar om företagens klimatarbete sätter deras utlovade åtgärder i relation till vad vetenskapen visar vara nödvändigt. Hon gör inte enkla polariseringar för att skapa rubriker. Hon tar med de breda perspektiven, hon har koll på storheterna. Hon är genuint kunnig i miljö- och klimatfrågor och sticker ut i sin journalistiska gärning där hon arbetar med affärsjournalistik på Dagens Industri.