Vinnare

Vinnare

2022: Erikshjälpen

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med en ideell second hand-verksamhet. Med fokus på barnens rättigheter i samhället så visar Erikshjälpen mod i många internationella projekt där man dagligen med sin lokala närvaro jobbar med att bryta motstånd som ofta bygger på okunskap och otillbörliga maktstrukturer. Med hjälp av Erikshjälpen Second Hand genereras medel till de sociala och humanitära insatserna. Det ger möjlighet till långsiktighet i projekten och arbetsträning för människor utanför arbetsmarknaden samtidigt som planetens resurser sparas. Under 2022 har man på ett imponerande sätt byggt upp en hjälpverksamhet i Ukraina. Med akutinsatser till drabbade och därefter med fokus på psykosocial hjälp för barn i nöd. Kort sagt Erikshjälpen, som valts ut av juryn till vinnare av Giraffpriset 2022, är ett lysande exempel på en verksamhet med modiga, innovativa aktiviteter som sticker ut halsen och är hållbara ur socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. erikshjalpen.se/

2021: Miljonbemanning

Miljonbemanning AB är impact-företaget som lyckas lösa samhällets och näringslivets kompetensbehov samtidigt som kompetens i storstädernas förorter tas tillvara.

Bolaget grundades av tre barndomsvänner från Alby par som med sin affärsidé ville ta tillvara det driv och kompetens som de själva upplevt fanns i förorten, men som alltför sällan togs tillvara. På bara några år har bolaget växt från 5 miljoner kronor till en omsättning till drygt 53 miljoner kronor år 2021 med god lönsamhet.

Med mycket goda positiva sociala hållbarhetseffekter är Miljonbemanning ett sällsynt gott och lysande exempel på hur lönsamhet och hållbarhet kan gå hand i hand.

 

2020 Houdini Sportswear – Eva Karlsson

Giraffprisvinnare Houdini Eva Karlsson

Eva Karlsson och det svenska outdoormärket Houdini Sportswear har som mål att bli bäst – inte störst. Med innovativa lösningar och ambitionen att designa om outdoorbranschen har bolaget tagit en ledande position med hjälp av utvecklandet och etablerandet av en helt ny hållbar affärsstrategi. Den tar hänsyn till och inkluderar de planetära gränserna (som utvecklats av Johan Rockström och Stockholm Resilience Centre) för att utvärdera, förstå och prioritera.

2019 Parul Sharma

Parul har under årens lopp visat på enorm integritet, kraft och pondus i sitt värv genom att tydligt ta ställning och, både i media, på olika scener samt i andra sammanhang, kommunicera sin syn på problem och möjliga lösningar kring hållbarhetsutmaningar. Hon har under många år varit och är fortfarande djupt engagerad i hållbarhetsfrågor, inte minst inom mänskliga rättigheter. Hon har varit eller är engagerad i organisationer som BRIS, Real stars, Trygga Barnen och Water Aid. Parul har även spelat en viktig roll i Sveriges 2030-arbete samt med att utbilda näringslivet i MR. Efter att ha varit chef för Greenpeace i Sverige har hon nyligen axlat en roll på People’s Vigilance Committee on Human Rights, en organisation som arbetar med barnrätt, kvinnorätt och miljöfrågor, med fokus på klimaträttvisa.


 

2018 Greta Thunberg och Fridays For Future

Har visat extraordinärt mod och engagemang. Hon har gjort det med en sådan självklarhet att det är uppenbart att vi alla borde och måste agera inför klimatfrågan.

 


 

 

2017 Björn Söderberg

Juryn utser Björn Söderberg och hans Fair Enterprise Network till årets Giraffprisvinnare “för sin oföränderligt starka glöd kanaliserad till att bidra till hållbara lösningar, i en evig föränderlig värld”.

Björn är vd och grundare av Fair Enterprise Network som omfattar en rad olika verksamheter inom återvinning, biobränsle, webbutveckling och lokalvård. Han har det senast året arbetat intensivt med att bygga upp områden i Nepal som förstördes i jordbävningen. Björn Söderberg vinner årets Giraffpris för sin outtröttliga energi och vilja att bidra till en bättre värld.

Ett av de starkaste argumenten till att juryns val föll på Björn Söderberg är hans visionära inställning till sina verksamheter och allt han tar sig för, säger Mats Lindqvist, juryns ordförande . Björn är en entreprenör som förverkligar CSR-tänk och hållbarhetsarbete, främst i Nepal, men inspirerar även näringslivet i Sverige. Han visar med sina företag att hållbarhet och socialt ansvar är lönsamt och hur framtidens företag måste agera.


2016 Fair Action

“Det är mycket modigt att gå mot strömmen i en globalt etablerad bransch där starka partsintressen tycker mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och nytänkande är dyrt.
Det är banbrytande att i denna miljö, i främmande kulturer, nå fram med begrepp som hållbar värld, förbättrade arbetsvillkor och levnadslöner. Mod och målmedvetet arbete har givit påtagliga effekter bland regeringar, organisationer och företag. Årets Giraffpris tilldelas Fair Action.”

Fair Action (tidigare Fair Trade Center) blev den sjätte i ordningen som mottagit vårt prestigefyllda pris, i hård konkurrens med fem andra värdiga finalister. Priset var äran, diplom, vandringspokal och 15.000 kr.

Giraffpriset blev även uppmärksammat i DN, där Ulrika Urey, kanslichef Fair Action, medverkade.


 

2015 Dipart Entreprenad AB

Dipart logga

“Vinnaren får Giraffpriset 2015 för sin förmåga att förena tillväxt och lönsamhet med ett ovanligt initiativrikt, modigt, mångsidigt och uthålligt CSR-engagemang i en bransch, där detta inte är gängse. Inom företagets verksamhet tar det sig uttryck i strävan att integrera medarbetare med skiftande bakgrund och erfarenheter till en stark och effektiv företagskultur samt i kampen mot svartjobb, skatteflykt och annan korruption. Utanför sin egentliga verksamhet stöder vinnaren sedan länge de hemlösa genom att samla in och dela ut glasögon: att kunna se och att läsa är nödvändigt för att ta sig ur utanförskap, få ett arbete och återta sin plats i gemenskapen.”

Läs mer om tidigare pristagare HÄR.

Grattis Dipart! Grattis Dipart!


2014 Left is Right

It-konsultföretaget ”Left is Right” vann 2014 års giraffpris för sin förmåga att se till hela människan och inte bara hennes CV. Därmed har de gett människor som stått långt från arbetsmarknaden jobb.

”Left is Right är företaget som trots att andra misslyckats valt att ge sig in på en extremt konkurrensutsatt konsultmarknad för att visa att det omöjliga är möjligt. Med konsulter som andra väljer bort vill Left is Right utmana både samhället, kunder och medarbetare. Genom uppmuntran låter de människor upptäcka såväl sina egna som andras förmågor. Allt för att de ser värde i något som andra ser som en brist.”


2013 Nudie Jeans

2013 års Giraffpris gick till Nudie Jeans som säljer kläder över hela världen och vars jeans är 100 procent ekologiska och producerade på ett säkert sätt. De har också varit föregångare för höjda löner till asiatiska textilarbetare. 

Nudie Jeans fick priset för att ”företaget och dess grundare på ett modigt sätt visat, att det går att bygga upp ett företag med starka hållbarhetsvärden – lönsamhet, socialt ansvarstagande och ekologiskt produktionssätt – och kommunicera detta på ett sätt som kunderna värdesätter”.


2012 Carola Magnusson

Carola_Magnusson

Carola Magnusson grundare av företaget Carolas Eko som idag driver och lagar och serverar mat av ekologiska råvaror i ett antal skol- och matrestauranger i Stockholmsområdet.

Carola Magnusson fick priset för att hon ”utan att ge avkall på smak, kvalité och glädje, envist och modigt arbetat för att vi ska äta riktig mat, mat som är god, mat som är odlad efter ekologiska och sociala principer”


2011 Carl Horn af Rantzien

Grundaren av Granular Real Stevia Company, Carl Horn av Rantzien, var den förste mottagaren av det nyinstiftade Giraffpriset. Han fick priset för sitt outtröttliga arbete för att få det naturliga sötningsmedlet stevia godkänt i EU och för att han samtidigt bidrar till hållbar produktion av stevia genom stöd till småbönder i Paraguay.

”Priset är viktigt för att belöna företag som går före i en ny bransch och där CSR bryter ny mark. Det är också en viktig uppmuntran för företag som ofta inte uppmärksammas i de här sammanhangen, sade Gustav Fridolin, riksdagsman för Miljöpartiet och 2011 års prisutdelare. Carl Horn af Rantzien passar väl in på beskrivningen.”