Nyheter

Medlemsporträttet: Ali Tabrizi, Frihamnsdagarna

Vi intervjuar vår nya medlem Ali Tabrizi på Frihamnsdagarna

Vi ställde några frågor till en av grundarna av Frihamnsdagarna, den nya arenan för demokratiska samtal i Västsverige, som nyligen blev medlemmar i SVN Sweden.

Ali Tabrizi FrihamnsdagarnaAli, du har startat Frihamnsdagarna tillsammans med David Björnelo – varför gjorde ni det?

"Vi drog igång Frihamnsdagarna för att fler röster behöver höras. Klyftorna ökar, segregationen leder till utanförskap och många röster förblir ohörda. Samtidigt behöver samhället nya visioner om framtiden. Därför vill vi skapa en ny arena för företag, offentliga aktörer, akademin och föreningslivet och allmänheten att mötas och bidra till nya lösningar. I höst (31 augusti – 2 september) kör vi för tredje gången."

Vad är de viktigaste frågorna att lyfta under Frihamnsdagarna, tycker du?

"Innehållet i Frihamnsdagarna kommer från de som vill delta. Alla är välkomna att lyfta sin hjärtefråga och prata om de samhällsutmaningar de brinner för. Stora som små frågor – det spelar ingen roll. Personligen tycker jag att klimatet, jobb och skola är viktiga frågor. Men som sagt, alla kan lyfta vilken fråga som helst. På arenaområdet finns några tematiska torg – cirkulära torget, framtidens välfärd och framtidens mat. Ordet är fritt."

Vilka målgrupper vill ni nå – och vilka når ni fram till?

"Vi vill nå alla! Det härliga med Frihamnsdagarna är just mångfalden. Vi har dock en skolsatsning som riktar in sig på gymnasieungdomar. Ungdomarna ska komma till Frihamnsdagarna och delta i rundabordssamtal med politiker och representanter från näringslivet. Hur bra som helst!"

Här i Göteborg pratar många om att nå ut till akademi – näringsliv –  politiken – allmänheten. Gör Frihamnsdagarna det?

"Ja, vi har en stark förankring inom dessa sektorer. Utmaningen är att nå allmänheten. Fler behöver känna till Frihamnsdagarna och vilja komma till Bananpiren i Göteborg. Vi når även många aktörer inom civilsamhället. För att få fler röster att bli hörda har vi infört ett rabattsystem för att föreningar som inte har mycket pengar ska kunna vara med."

Är det några grupper eller personer som lyser med sin frånvaro?

"För att få till ett brett och intressant programinnehåll skulle vi vilja nå organisationer inom tech, innovation och hälsa."

Har du någon talare/deltagare som du drömmer om att se och höra på Frihamnsdagarna?

"Vilken svår fråga! Ja, det finns många jag skulle vilja se på plats. En dröm är Ellen MacArthur som är initiativtagare till världens största nätverk inom cirkulär ekonomi. Får jag nämna en person till? Johan Rockström. Hans budskap om klimatet är superviktigt och relevant. Det finns ingen business eller hållbar livsstil på en död planet."

Vad får vi som besökare inte missa under Frihamnsdagarna?

"Programmet växer hela tiden sen vi öppnade upp anmälan. Det är svår att välja ut en enda programpunkt men om jag måste välja idag så skulle jag säga panelsamtalet om biologisk mångfald i stadsmiljöer som Stadskupan ska arrangera. Det är häftigt att kunna använda staden som en bejakande livsmiljö för bin. Seminariet hålls fredag 1 september klockan 14:00."

Tack Ali, vad roligt att höra det här - ni är varmt välkomna till Social Venture Network! Och vi ses på Frihamnsdagarna! SVN planerar att genomföra ett seminarium den 1/9 kl 10.00, vi återkommer om det!

Vill du och din organisation också medverka? Anmälan är öppen till och med maj och Frihamnsdagarna erbjuder medlemmar i SVN rabatt på utställarplatser och seminarier mm. Ta kontakt med oss eller Frihamnsdagarna så berättar vi mer.