Nyheter

Dipart vinnare av Giraffpriset 2015

Den 26 maj var det äntligen dags för det femte Giraffpriset att delas ut!

Spänningen på postmuseet i Stockholm steg medan den ljusa salen med glastak mot himlen fylldes på. I vimlet syntes tidigare pristagare, grundarna av SVN Sweden, tidigare styrelseledamöter, medlemmar och andra nyfikna.

Generalsekreterare Pia Jertfelt inledde den femte utdelningen med att traditionsenligt välkomna jurymedlem Hans De Geer att inledningstala.

”Girafferna är gränslösa, de bildar inga speciella flockar och gör inte skillnad mellan giraff och giraff”.

Att jobba för inkludering istället för exkludering är bara några av de egenskaperna som vi letar efter hos vår pristagare, förklarade han.

Giraffpriset är ju inte bara äran och pengarna, utan också vår fina vandringspokal som i ett år nu stått i ett vackert fönster på kontoret i Bromma hos företaget Left is Right. Klas Gustafsson, VD, berättade att det var lite sorgset att skiljas från ”Raffe” och att priset betytt mycket.

”Priset har fått oss att fortsätta utmana”.

Vem blir då 2015 års vinnare?

Giraffpriset_Smiling_Cashew_SVNDe nominerade välkomnades upp på scenen med applåder och jubel för en kortare intervju, där ribban sattes högt. Artisten Sofia Jannok fullkomligt knockade publiken med en spoken word om samernas rättigheter.

”Hur ska ni andra nu kunna svara efter det här?” undrade Pia Jerfelt. Men alla deltagare hade svar på tal med både gripande och inspirerande berättelser.

Eliza Kücükaslan från SVN:s styrelse fick äran att presentera vinnaren – men avbröts plötsligt av en hel trumorkester när Rrriotsamba Saravá plötsligt gjorde entré! Dagen till ära bar de giraffens karaktäristiska fläckar när de kom intågande till medryckande sambatakt och ett rungande ”Heja Giraffen”.Rrriot samba giraff 2015_redigerad

Pia Jertfelt som hade ordnat överraskningen, hade därmed säkerställt att alla var vakna i tid för det viktigaste, Eliza läste motiveringen:

Giraffpriset 2015 Motivering

Vinnaren får Giraffpriset 2015 för sin förmåga att förena tillväxt och lönsamhet med ett ovanligt initiativrikt, modigt, mångsidigt och uthålligt CSR-engagemang i en bransch, där detta inte är gängse. Inom företagets verksamhet tar det sig uttryck i strävan att integrera medarbetare med skiftande bakgrund och erfarenheter till en stark och effektiv företagskultur samt i kampen mot svartjobb, skatteflykt och annan korruption. Utanför sin egentliga verksamhet stöder vinnaren sedan länge de hemlösa genom att samla in och dela ut glasögon: att kunna se och att läsa är nödvändigt för att ta sig ur utanförskap, få ett arbete och återta sin plats i gemenskapen.

2015 års vinnare av Giraffpriset:

Dipart Entreprenad AB

Stort Grattis önskar vi på SVN till en värdig vinnare i hård konkurrens bland finalisterna som alla har ”stuckit ut halsen” för hållbarhet. Dipart har ett inspirerande arbetssätt med en väl genomarbetad värdegrund. Den har de tagit fram tillsammans med alla medarbetare där en av meningarna lyder: ”Vi vill bidra till en sund samhällsutveckling och vara ett föredöme och ge inspiration till andra” - och de lever sina värderingar!

Läs mer om deras verksamhet, värdegrund och sociala arbete på deras hemsida här.