Nyheter

Ekovinstregn över Gotland och Adam Österdahl

SVN:s drinkmaster under Almedalsveckan kammar hem två fina matpriser 2022

”Under mina 19 år här på jorden har det skett en drastisk förändring i vårt klimat. Något som snabbt måste förändras. Därför jobbar jag ekologiskt. För en rikare natur med fler värdefulla växter, insekter och fågelarter. Detta leder i sin tur till en större biologisk mångfald som ger ett hållbart ekosystem.”
Så sade Adam Österdahl i sitt anförande under tävlingen Årets Ekokock 2022, där han samma dag tog hem vinsten!

Knappt hade hurraropen för Adam tystnat, förrän det stod klart att hans arbetsplats, Lilla Bjers restaurang, blivit utsedd till ”Best Organic Restaurant in EU 2022”, ett pris som delas ut av EU-kommissionen EESC. Läs mer här...

Adam_Österdahl_spis_ekomat
Foto: Alexander Hall

SVN har lärt känna Adam när han varit vår drink master under flera Almedalsveckor, och serverat spännande alkoholfria drinkar efter dagens seminarier. I våras tog han hem vinsten i tävlingen ”Årets kockelev 2022”. Vi tror att Adam har en fantastisk karriär inom hållbar mat och dryck framför sig!

SVN ringde upp Adam för att höra lite mer om tävlingen:


Stort grattis till den ärorika vinsten Adam! Hur känns det just nu?
"Jag är väldigt stolt och glad över vinsten, samtidigt som det är ett kvitto på det hårda arbetet jag har lagt ned under några år. Det har varit en lång väg hit, men vid sådana här tillfällen är jag glad över varje timme jag har lagt i köket."
Hur gick själva tävlingen till? Hade ni lång tid på er att träna? ”Nej, verkligen inte! Vi hade en natt på oss… Kvällen innan tävlingsdagen fick vi förutsättningarna och råvarukorgen. Tävlingen bestod av tre moment: ”Svinnmatsmeny” till 12 personer, ett personligt tal om ekomat på 2 minuter och en rätt utifrån en råvarukorg med bl a rotfrukter.
Svinnmaten fick deltagarna 1,5 timme att planera, laga och presentera – och de fick bara använda trangiakök och muurika. Juryn var i huvudsak publik. Här valde Adam att satsa på varm, höstig mat – och det gick hem!
Hans varmrätt utifrån råvarukorgen bestod bl a av potatisfondant, grillad morot med spiskummin och chili, hyvlad morot, stekta vaxbönor och potatisskum.
”Jag är verkligen hedrad och stolt över vinsten, konstaterar Adam. Den är som sagt resultatet av många års slit, både personligen och från restaurangens sida.”

Och vi på SVN ser fram mot ett nytt spännande samarbete under Almedalsveckan 2023!

Adam Österdahl med Almedalsdrink 2022
Foto: SVN