Nyheter

Intervju med vår nya medlem PlasticFri

Max Mohammadi har, tillsammans med sin bror Allen, grundat startupföretaget PlasticFri som bland mycket annat vunnit det mest ärofyllda priset i Sverige – Startup of The Year 2020.


Du och din bror Allen har grundat startupförtaget PlasticFri. Vilka är era produkter och vad är er affärsidé?

Både produktionen och föroreningen av plast världen över är en av det största miljöbovarna. Plastproduktion beräknas orsaka mer än 2 miljarder ton koldioxidutsläpp varje år, samtidigt som uppemot 1 miljon djur dör varje år som en följd av plastföroreningar. År 2050 kan haven ha mer plast än fisk. Plast påverkar också människors hälsa eftersom det kommit in i matkedjan. Vi äter, dricker och andas mikroplast varje dag tyvärr. Dessa mycket små plastpartiklar kan skada vår hälsa när de kommer in i våra kroppar. Vårt mål är att förändra detta genom vår banbrytande innovation. Vi har arbetat med PlasticFri några i år nu och vår mission är: ”Building a sustainable future for the next generations free from plastic pollution”.

Vår affärsidé är att erbjuda miljövänliga produkter. Vi hjälper både företag och slutkonsumenter att bli mer hållbara och göra klokare val i vardagen.

Ni har fått en del utmärkelser eller hur?

Det stämmer, förra året utsågs PlasticFri till ”världens mest innovativa hållbarhets startup” i konkurrens med 1400 företag världen över. Det var en rolig utmärkelse att få. Nyligen tilldelades vi SM-guld i Venture Cup: det mest ärofyllda priset ”Startup of The Year 2020” i Sverige. Vi har också utsetts till det ”mest lovande impact-företaget i Norden och Baltikum 2020.”

Vilka är era produkter ?

Vår senaste produkt är en innovativ pappersmugg som är biobaserad, hållbar, komposterbar, cirkulär och helt återvinningsbar med mycket lägre koldioxid avtryck. En vanlig pappersmugg i dag innehåller ca 15 procent plast.  PlasticFri är en revolutionerande pappersmugg som är utvecklad baserat på en banbrytande teknologi. Muggarna består av förnybart material, sorteras som papper, minskar koldioxidavtryck med 82 procent och kan återvinnas upp till 7 gånger. Snart kommer vi lansera nya produkter såsom PlasticFri sugrör, lock, påsar, mm.

Vad är anledningen till att ni nu blivit medlemmar i SVN Sweden?

SVN står för samma värden som vi har inom företaget. Vi arbetar med omställningen till en mer hållbara värd enligt Agenda 2030 liksom ni eller skall jag säga vi inom SVN gör. De medlemmar som SVN har är intressanta både som partners och kanske också kunder i framtiden. Vi ser nätverket som en viktig plats att sprida information kring cirkulär ekonomi och bidra till andra medlemmars hållbarhetsarbete genom att skapa värde med produkter och konsulttjänster från PlasticFri.

Jag såg att ni kommit in på Aktuell Hållbarhets lista över ”101 Mäktigaste i Hållbarhetsverige 2021”. Det måste kännas roligt speciellt då Aktuell Hållbarhet också är medlem i SVN.

Det var jätteroligt och en stor ära att vi blivit uppmärksammade på det sättet. Både jag och min bror Allen blev lite överraskade men mycket stolta över utmärkelsen. Det är som en liten belöning över allt det arbeta som vi lagt ned i vårt företag.