Kalender

Kl 10.00: Hur smart är det med solparker?

Almedalen lokal D24 på universitetet, Kaserngatan 1. Även digital livestreaming., 5 July, 2022 10:00 - 10:45

Värdar: Solkompaniet, Ekobanken och Social Venture Network

De senaste tio åren har solel handlat om våra tak och el för egen förbrukning. Nu är det dags för nästa steg då solparker blir vanliga produktionsanläggningar. Hur kan solparker bidra till framtidsscenariot och hur smart är det med solparker i framtidens hållbara samhälle?

I Sverige bedöms vårt elbehov fördubblas och solparker kan redan till 2030 stå för 15 TWh, vilket motsvarar mer än 10 % av dagens elbehov. Idag står solparker endast för ett par promille av vår elproduktion och frågan blir om det är möjligt med denna snabba utveckling. Björn Sandén, professor på Chalmers kommer att ge sin syn och hur smart det är att solparker blir en del av vårt energisystem. Att solparker kan vara mer än elproduktion och göras smarta genom styrning och därmed bli en viktig del för Sv Kraftnäts stödtjänster, berättar John Diklev från Krafthem tillsammans med Marina Sundman på Solkompaniet. I en paneldebatt fortsätter sedan samtalet med en rad inbjudna intressenter om hur smart eller osmart det är med solparker: Vilken roll kan solparker spela för en region som Västra Götaland som redan idag har ett stort underskott av el och ska öka det kraftigt med en stor batterifabrik? Har vi tillräckligt med mark och blir solparker accepterat som en del landskapet?

Medverkande:

Björn Sandén, Professor of Environmental Systems Analysis and Technology Assessment, Department of Energy and Environment at Chalmers University of Technology
John Diklev, Grundare och VD, Krafthem


 

Se seminariet på youtube här!

 


Ekobanken logotyp                  Solkompaniet logo

Välkommen till Social Venture Networks hybrida Almedalsvecka 2022!

Våra seminarier genomförs i lokal "D24" i D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, intill Almedalsparken. De livestreamas för dig som vill hänga med på distans, och spelas in så att du kan ta del av dem senare. 

Varje dag den 4-7 juli har vi uppstart kl 08.30 inför dagen. Och varje eftermiddag kl 17.00 serveras årets alkoholfria Almedalsdrink vid vår lokal D24!

Läs mer här på Almedalsveckans officiella webb om alla SVN:s Almedalsevents.