Fler exempel från medlemmar genom åren…

SVNs julkalender 21 Fair Enterprise

Vad väntar du på?

Av Björn Söderberg 

Jag höll en workshop om hållbar utveckling för en gymnasieklass.
Ställde frågan ”Hur skulle ni kunna förstöra världen på bästa sätt?”
Eleverna blev riktigt kreativa. Diskuterade och det var högt i tak. De skulle börja sälja droger på skolan, dumpa farligt avfall i sjön, sprida främlingsfientlig propaganda osv. Men efter en lång diskussion kom de fram till att allt det där skulle ju kräva ganska mycket jobb.

”Varför ska vi anstränga oss så mycket? Det räcker att vi fortsätter shoppa nya prylar, att strunta i att återvinna och bara slänga allt skräp. Att vi åker bil så mycket det går, låter varmvattnet stå att rinna. Det bästa sättet att förstöra världen är att inte göra någonting alls.”

Alla var eniga. Varför anstränga sig? Om vi bara fortsätter leva som vi gör nu så behöver vi snart 2,5 jordklot. Vi kan låta världen gå under från komforten i vårt vardagsrum.

Sedan ställde jag frågan ”Vad kan du göra för att bidra till en hållbar utveckling?”.
Då hände något oväntat. Det var ingen som sa att
”Politikerna borde… USA borde… Företagen borde……någon annan borde”.
De sa istället, ”Jag ska…”
Jag ska sluta slänga så mycket mat. Jag ska utbilda mig till jurist och jobba för FN. Jag ska köpa all mat ekologiskt. Jag ska gå med i Röda korset och åka och volontär arbeta i Afrika…
Det är den attityden som är så viktig. Vi vet att vår livsstil inte är hållbar. Men istället för att göra något går vi och väntar på någon annan.
Det är dags att sluta vänta. Släng undanflykterna i komposten. Det är de personer och de företag som tar tag i problemen som blir framtidens ledare.

Förändringen börjar med tanken: ”Jag ska…”

Björn Söderberg
http://www.fairenterprise.net

 

TÄVLING! SVN välkomnar nya medlemmar som har ett intresse av att utveckla och dela med sig av sitt CSR-arbete: Den organisation som värvat flest nya medlemmar till SVN t.om. den 31 januari 2015, får en monterplats på Responsability day 2015! Kontakta Pia Jertfelt för detaljer.